Dobre vedieť

Praktické informácie

Jazyk:
Slovenský

Mena:
EURO (€)

Elektrická zásuvka:
typ E (francúzsky model)

Smerové telefónne číslo:
00421

Časové pásmo:
CET/SEČ (UTC+1)

Letný čas:
(apríl - október): CEST/LSEČ (UTC+2)

Podnebie

Slovensko leží v severnom miernom podnebnom pásme s vplyvom Atlantického oceánu (západné vetry). Striedajú sa tu štyri ročné obdobia (jar, leto, jeseň, zima). Najteplejší mesiac je júl s priemernou teplotou 20 °C, najchladnejší je január s priemernou teplotou -8 °C. Priemerný ročný úhrn zrážok (vrátane snehových) sa pohybuje od 600 do 800 mm. Priemerný slnečný svit je 185 dní v roku.

Kuchyňa

Slovenská kuchyňa je výdatná so silnými vidieckymi koreňmi, historicky ovplyvnená maďarskou a rakúskou kuchyňou.

Figuruje v nej prevažne bravčové mäso, zemiaky, knedle, zahustené omáčky a syry. Mäsité pokrmy v našom regióne sú bohatšie o hovädzinu, husacinu, kačacinu a morčacinu. Z rýb sa prevažne konzumuje pstruh, kapor a ďalšie sladkovodné druhy.

Najtradičnejšia polievka je kapustnica, ktorá sa pripravuje z kvasenej kapusty, údeného mäsa, sušených lesných húb, sušených sliviek a klobásy. Medzi ďalšie tradičné polievky patrí fazuľová a šošovicová. Typickým jedlom inšpirovaným maďarskou kuchyňou je guláš, jedlo mäsa, zemiakov a cibule.

Zo sladkých jedál sú typické záviny, kysnuté koláče a buchty.

Našim národným jedlom sú bryndzové halušky, pripravované z bryndze, údenej slaniny, zemiakov a múky. Tradične hlavným jedlom dňa je obed, večere sa podávajú ľahšie.

Všeobecná etiketa

Muža oslovujte „pán“ a ženu „pani“, prípadne s doplnením priezviska. Po nadobudnutí bližšieho vzťahu môžete použiť oslovenie krstným menom.

Stolovanie je skôr formálne. Pred jedením zaželajte spolusediacim „Dobrú chuť“ („Bon appétit“).

Najpoužívanejšou frázou na prípitok je „Na zdravie“. Počas prípitku pozerajte druhej osobe do očí.

Na návštevu sa oblečte slušne, tak ako do práce. Týmto gestom preukazujete rešpekt voči hostiteľovi.

V domácnostiach je slušnosťou zjesť všetko, čo máte na tanieri, obzvlášť ak pokrm bol pripravený vašim hostiteľom.

Na návštevu prineste hostiteľovi malú pozornosť, kvety alebo čokoládu. Hostiteľ zvykne pozornosť otvoriť a ak je to možné, ponúkne ňou hostí.
Pri stretnutiach dbajte dôraz na dochvíľnosť.